فهرست مطالب

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال سیزدهم شماره 54 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد نظری، مسعود سپه وندی*، قاسم صحرایی صفحات 9-32
    وجود برخی صنایع بلاغی مغفول در دو تفسیر روض الجنان و روح الجنان ابوالفتوح رازی و کشف الاسرار و عده الابرار ابوالفضل میبدی، نشان از بلاغت اعجازی جدیدی از قرآن کریم دارد؛ دانشی که در فهم و تفسیر آیات قرآن کریم و شناخت زیبایی های کلام الهی، نقشی انکار ناپذیر دارد. نوشتار حاضر پژوهشی است که در آن نگارندگان کوشیده اند پس از تعریف بلاغت و معرفی دو تفسیر روض الجنان و کشف الاسرار، با روش تحلیلی-توصیفی و نیز از طریق مطالعات کتابخانه ای و رجوع مستقیم به این دو تفسیر فارسی، زیبایی های ادبی که از چشم بلاغیون به دور مانده و یا کمتر به آنها پرداخته شده را یافته و مورد بررسی قرار دهند. از آنجایی که دریافت نکات و لطایف تفسیری از متن قرآن همواره در میان مفسرین بلاغی پر رونق بوده است، شناخت بلاغت و شیوه های بلاغی قرآن، نه تنها پرده از وجوه اعجاز بلاغی این کتاب کریم بر می دارد، بلکه معانی نهفته و گنجینه های پنهان آن را نیز آشکار می سازد. نگارندگان پس از تجزیه و تحلیل نمونه ها، نتیجه می گیرند که در این دو تفسیر از صنایع خاصی همچون: جوامع الکلم، بساط، معقد و غیره استفاده شده است که نیاز به تبیین و باز نشر بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: بلاغت، تفسیر، روض الجنان، ابوالفتوح رازی، کشف الاسرار
  • سید نیام الدین حسینی، سید محمود سیدصادقی*، شمس الحاجیه اردلانی صفحات 33-62

    مفتون در دوبیتی ها وسروده و عاشقانه های غنایی خود به شیوه موثر از ابزارهای بلاغی، مخصوصا علم معانی بهره برده است. در این پژوهش، نقش علم معانی در انتقال اندیشه های شاعرانه در دوبیتی های مفتون، بررسی شده تا مشخص شود او هنگامی که در لابه لای دوبیتی های غنایی و عاشقانه خود خواسته است به طور ضمنی به پند و اندرز و تعلیم روی بیاورد، از چه نوع جمله هایی استفاده کرده و چگونه آن ها را به کار برده است تا مضامین مورد نظر به بهترین شکل به مخاطب منتقل شود. مفتون با استفاده از علم معانی و ابزارهای مناسب آن مانند جمله های پرسشی، خبری و امری به شیوه ای موثر، در انتقال مفاهیم و مضامین شعری به مخاطب خود موفق بوده است و درعین حال از این طریق، حضور مخاطب در لابه لای متن را نیز برجسته تر نشان داده است. بررسی این دسته از جملات و اغراض ثانویه آن ها برای شناخت اندیشه و افکار او بسیار ضروری است. با بررسی نوع جملات به کار رفته در ابیات تعلیمی و اغراض و معانی ثانویه آن ها، چگونگی پیوند زبان غنایی مفتون با اهداف تعلیمی او در این سروده ها مشخص می شود. نگارندگان در این پژوهش به شیوه توصیفی - تحلیلی و ابزار کتابخانه ای به بررسی این دسته از جملات و معانی ثانویه آن ها پرداخته اند و نکات برجسته سه مبحث از علم معانی، یعنی جملات پرسشی امری و خبری و نقش و تاثیر آن ها در انتقال موثر مضامین شاعر در سروده غنایی و عاشقانه، شرح و تبیین شده است.

    کلیدواژگان: دوبیتی، مضامین شعری، مفتون بردخونی، خبر و انشاء، علم معانی
  • مریم فیاضی* صفحات 63-88

    شعر خاستگاه امکانات گسترده زبان برای تولید معنا و تصویراست. امکاناتی که باهمه گستردگی، تنها در ساخت های دستوری زایا موجب برجستگی و قدرت زبان می شود. جرجانی (د.471ق) این امکانات را در «نظریه نظم» و «معانی النحو» مطرح-کرد و حافظ در اشعار ماندگارش به کار برد. خوانش خلاق جرجانی و گذار او از نگاه سطحی به متن، نیز برداشت خلاق او از کارکردهای ساختی کلام در تولید معنا و تصویر، فارغ از ویژگی های صرفی و نحوی کلمات، نگاه او را حتی از بافت کلام به سمت قدرت و تمکن زبان معطوف کرد. حافظ نیز با تسلط بر امکانات زبان فارسی و شناخت کارکرد عناصر زبانی، هم زمان با خلق جلوه های زیبا و شگفت انگیز، نقش معنی رسانی زبان را نیز تقویت کرد. در این پژوهش، علاوه بر شیوه استنادی- تحلیلی در بهره مندی و استناد به آراء و پژوهش های انجام شده و تحلیل ارتباط آنها با موضوعات مورد بحث، ازشیوه توصیفی- تحلیلی برای اریه مطالعات و دستاوردهای جدید، بهره برداری شده ا ست. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که بررسی امکانات و قدرت عناصر زبانی، لازمه دریافت مباحث زیبایی شناسی درشعرحافظ است. بدون شک، آشنایی او با اعجاز بلاغی قرآن و تسلط او بر زبان فارسی و امکانات ویژه زبانی، منجر به تولید معناهای افزوده وتصاویر ماندگار در شعرش شده است.

    کلیدواژگان: نظریه نظم، شعرحافظ، زبان، تصویر، معنای نحوی
  • زهرا خاتمی کاشانی*، شاهرخ حکمت صفحات 89-116

    مکتب ایماژیسم یکی از مکتب‏های هنری مدرن است که بر مبنای خیالپردازی و بیان غیرمستقیم شکل گرفته است. در این مکتب تصویر جنبه تزیین ندارد، بلکه معنا و ساختار اثر هنری را نیز شکل می‏دهد. تی.ای.هیوم از نخستین کسانی است که به بیان مبانی شعر امروز پرداخت و تلاش کرد شعر را از مطلق نگری دیروز به جزءنگری و جزءنگاری امروز برساند. او بر سر دو راهی کلاسیسم و رمانتیسم، کلاسیسم را برگزید و کوشید تا با اضافه کردن عنصر شهود به این مکتب، برای آن طرحی نو در اندازد. از سوی دیگر سهراب سپهری شاعر ایرانی در اشعار خود گرایشی آشکار به رمانتیسم دارد؛ اما آشنایی او با هنر نقاشی سبب شده ، شعر او یکی از تصویری ترین اشعار معاصر ایران باشد. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی ، شعر سپهری را از منظر مکتب ایماژیسم تحلیل می‏کند. معیار تحلیل بیانیه سال 1915 است. این بیانیه با اندیشه‏ ها و آرای هیوم به عنوان تیوری پرداز این مکتب نزدیکی بیشتری دارد . حاصل پژوهش نشان می‏دهد گرچه شعر سپهری در نگاه اول یک شعر تصویری است، اما در برخی مولفه ‏ها از جمله «بیان صریح و آشکار و دوری از ابهام» از چارچوب مکتب ایماژیسم خارج می‏شود که می‏تواند ، نشان استقلال فکری و احساسی او باشد؛ همچنین شاهدی بر این مدعا که مکتب‏های هنری اروپا در شعر شاعران برتر ایرانی، با توجه به فضای فکری و احساسی آثارشان ، رنگ و بویی شرقی می‏یابند.

    کلیدواژگان: ایماژیسم، تصویر، شعر، تی.ای.هیوم، سهراب سپهری
  • مریم دلیلی، حسینقلی صیادی، ژیلا صراطی، رجب توحیدیان صفحات 117-140

    اهمیت موسیقی در بستر فرهنگی جامعه، معاشرت شاعران با موسیقدانان، فعالیت آنها در حوزه موسیقی، پیوند موسیقی با شعر فارسی را ایجاد کرده است که تاریخ دیرینه دارد. در مطالعه حاضر با روش توصیفی تحلیلی، اشعار سه شاعر اهل موسیقی: علی اکبر شیدا، رهی معیری، محمدحسین شهریار از منظر توجه آنها به موسیقی آوازی و تاثیر آن در شعرشان با رویکرد زیبایی شناسی بررسی شده است. تاثیر موسیقی در شعر هر سه مشهود است. علی اکبر شیدا تصنیف ساز است و تمام اشعار او آهنگسازی شده است، رهی معیری چندین تصنیف سروده و با موسیقدانان ارتباط مستقیم داشته است. شهریار خود اهل موسیقی بوده و ضمن معاشرت با موسیقدانان، ساز نیز می نواخت. نتایج بررسی شعرشان نشان می-دهد: آشنایی سه شاعر با موسیقی آوازی و همکاری با موسیقدانان، در موسیقی شعر، زیباسازی و محتواسازی شعر آنها تاثیر گذاشته است، موسیقی شعرشان متناسب با ریتم و هماهنگ با الحان موسیقی است. در زیبایی شناسی، کارکرد موسیقایی واژه ها با آرایه های تکرار در سطح واج، واژه و جمله، جناس آمده و زیبا سازی با واژه های موسیقی با آرایه های مراعات النظیر، تشبیه، ایهام فراوانی دارد. در محتواسازی، همسو با محتوای رایج موسیقی آوازی، وصف عشق، جفاکاری و بی وفایی معشوق، عواطف و اندوه های شخصی و اجتماعی، را با واژه های مصطلح موسیقی بیان کرده اند.

    کلیدواژگان: موسیقی، زیباییشناسی، علی اکبر شیدا، رهی معیری، شهریار
  • رجب توحیدیان* صفحات 141-182
    با تحقیق در شعر و ادب فارسی از آغاز تا حال حاضر، می توان دریافت که شعرا و نویسندگان به شیوه ها های گوناگون، از امثال و حکم عربی و فارسی بهره جسته اند. با مطالعه ی آثار شعرا و نویسندگان بزرگی چون: فردوسی، ناصر خسرو، عنصر المعالی، نصرالله منشی، سعد الدین وراوینی، سنایی، انوری، نظامی، خاقانی، عطار نیشابوری، عطاملک جوینی، مولانا، سعدی، حافظ و دیگران در می یابیم که اینان از امثال و حکم عربی و فارسی، برای بیان اندیشه های والای اخلاقی، عرفانی، اجتماعی، سیاسی، ادبی بهره جسته تا جایی که این شیوه ی بیان، به عنوان خصیصه ی بارز سبکی آنان در آمده است. تقی دانش یکی از شعرا و ارباب قلم اواخر دوره ی قاجاریه دوره ی پهلوی است که با تاسی از شعرا و نویسندگان پیشین، تحت تاثیر امثال و حکم عربی و فارسی قرار گرفته و در آیینه ی قصاید و غزلیات و قطعات خویش، سیمای زیبایی از امثال و حکم عربی و فارسی نشان داده است. نگارنده در این پژوهش، امثال و حکم عربی و فارسی را در کل قصاید و غزلیات و قطعات دانش مورد بررسی قرار داده است. هدف از این پژوهش بررسی شیوه ها های بهره گیری از امثال و حکم در محدوده ی قصاید و غزلیات و قطعات دانش است. نتیجه ی تحقیق اینکه بهره گیری از امثال و حکم عربی و فارسی، با تاسی از پیشینیان، در جای جای قصاید و غزلیات و قطعات دانش مشهود بوده و به عنوان خصیصه ی بارز سبکی وی در آمده است.
    کلیدواژگان: تقی دانش، امثال و حکم عربی و فارسی، قصاید و غزلیات و قطعات
  • الهام غلام کلیسانی، مهرداد چترایی*، مرتضی رشیدی صفحات 183-206
    یکی از ابزارهای تاثیرگذار بر مخاطب، استفاده از توانش های کلام در انتقال معانی ثانوی به فراخور سخن و حال مخاطب است و این موضوع در معانی ثانوی استفهام به خوبی مشاهده می شود. شاعر به ضرورت و لزوم موضوع، اخبار، امر و نهی را در ساخت و صورت پرسش مطرح می کند، زیرا بر آن است که اثر جملات خبر یا امر و نهی به شکل استفهام، بر شنونده به مراتب تاثیرش از قالب خبر یا امر و نهی بیشتر است؛ شاعر برای اینکه خواننده یا شنونده را سریع تر و بهتر به تکاپوی ذهنی وادارد یا مانع از آن شود و یا احساسات او را برانگیزد، منظور خود را در فرم و ساخت پرسش بیان می کند. پرسش های ادبی یا استفهام بلاغی در جمله، غالبا پاسخ ندارند و برای رسیدن به کارکردهای بلاغی گوناگون به کار می روند. نویسنده در این پژوهش، درصدد آن است تا به شیوه توصیفی - تحلیلی و ابزار کتابخانه ای ضمن معرفی مختصری از شاعر به بررسی پرسش بلاغی در اشعار قصاب کاشانی بپردازد و به این پرسش پاسخ دهد که بیشترین معانی ضمنی استفهام به کار رفته در شعر قصاب کاشانی» کدام است؟ نتایج پژوهش حاکی از آن است که بیشترین پرسش های شعر قصاب کاشانی، متضمن معنای ضمنی عجز و بیان ناامیدی است و قصاب در شعر خود از تمام شگردها و قابلیت های زبانی در ساختار علم معانی به خوبی استفاده کرده و سخن خود را به گونه ای به این فن آراسته است. استفاده بهینه از علم معانی، باعث ماندگاری و تاثیرگذاری کلام و دل انگیزی سخن وی شده است.
    کلیدواژگان: قصاب کاشانی، غزلیات، پرسش بلاغی، معانی ثانوی، بلاغت
  • سعید رضائی، محمدرضا اسعد*، فاطمه قهرمانی صفحات 207-224

    موسیقی در اساطیر ملل مختلف، از اهمیت بسزایی برخوردار است. این علم به مثابه یکی از بخش های حکمت نظری، بواسطه همسانی در ادراکات شهودی و درونی، بعد متافیزیکی، خطاناپذیری و...، با عرفان ادبی، پیوندی ناگسستنی دارد. بسط مفهومی موسیقی از همین جا نشات گرفت که منجر به رهایی از فضای مونولوگ و تک بعدی و سوق یافتن به موسیقی روح کیهانی گردید که تدریجا در عرفان نیز رسوخ کرد و قوت گرفت. ادراک از موسیقی که تجلی ساز سماع عارفانه بوده و رستاخیز عوالم و حالت های روحانی سالک است یک موسیقی افلاکی و کیهانی را نمایان شده وبعد شهودی پیدا می کند و مستقیما با عواطف و احساسات را درگیر می کند. مولوی نگاه بسیار زیبایی شناسانه ای از دریافت موسیقی دارد و چون در دریافت های باطنی در مرتبه بالایی از واردات قلبی بوده و به بیان دیگرنمادی از همه نظام ها و عرف ها و عادت ها را داراست ارتباط میان نگاه او و تفکراتش با موسیقی کیهانی این مهم را نمایان می کند.

    کلیدواژگان: شهود، موسیقی، اساطیر، مولوی، سماع
  • عابد کریمی، اصغر رضاپوریان* صفحات 225-248
    موسیقی، از لوازم و واجبات زیبایی های بصری و شنوایی است. اندک اند سخنانی که به جان بنشینند و از این عامل مهم، یعنی موسیقی، به دور باشند. تقریبا تمام ادبیات کهن ایران گره خورده با این هنر است و قدما با آن که شناختی فرماتیک و اصولی از آن نداشتند، به زیباترین شیوه آن را به کمند اختیار در می آوردند و شاهکارهایی از نظم می آفریدند؛ از این رو یکی از عواملی که موجبات زیبایی و جذابیت اشعار مولانا محمدباقر خرده کاشانی را فرهم ساخته، زیبایی شناسی، موسیقی کلام و آهنگ زبان اوست. زیبایی موسیقی شعر از مولفه های اصلی زبان شاعرانه است و بر توالی، نظم و ترتیب واژگان شعری جهت بیان هرچه زیباتر احساسات، عواطف و مضامین شاعرانه دلالت دارد. در این پژوهش که با هدف بررسی جنبه های زیبا شناختی شعر مولانا محمدباقر خرده کاشانی صورت می گیرد، تلاش می گردد تا به شیوه توصیفی تحلیلی عنصر موسیقی در اشعار باقر خرده مورد بررسی قرار گیرد،لذا موسیقی اشعار باقر خرده در دو مبحث موسیقی بیرونی و کناری بررسی می شود. نتیجه این پژوهش نشان از آن دارد که یکی از عواملی که در حسن شهرت باقر خرده و اشعار وی سهم بسزایی دارد، موسیقی شعری اوست که بیشتر متکی بر موسیقی بیرونی، کناری و معنوی می باشد.
    کلیدواژگان: مولانا محمد باقر کاشانی، نسخه خطی، زیبایی شناسی، موسیقی بیرونی، موسیقی کناری
  • سمیه رسولی، سید احمد حسینی کازرونی*، سید محمود سیدصادقی، سید جعفر حمیدی صفحات 249-275

    در ادبیات و به ویژه در ادبیات کودک و نوجوان، تمثیل، جایگاه ویژه ای دارد. بن مایه تمثیل، همان حکایت است؛ اما در تمثیل، شخصیت های داستان در جایگاه خود ایفای نقش نمی کنند؛ بلکه هر شخصیت، یک قشر خاص در جامعه یا فردی معین را نمایندگی می کند. در داستان های تمثیلی، یک نکته آموزنده و تعلیمی، با به کار گرفتن زبان مثال عنوان می شود و با این شیوه، مخاطب، احساس نمی کند که از جایگاهی بالاتر یا حتی برابر، مورد خطاب مستقیم و پند و اندرز از روبرو قرار گرفته و علاوه بر این ، مفاهیم مورد نظر نویسنده، توسط مخاطب، بهتر درک می شود. اگرچه ظاهر تمثیل، ساده و گاهی بچگانه به نظر می رسد، اما از نظر معنا، بسیار عمیق و قابل تامل است. این شیوه به ویژه در مورد ادبیات کودک و نوجوان بسیار کاربردی و تاثیرگذار است. کودکان با داستان های تمثیلی، به ویژه، از نوع فابل، ارتباط بهتری برقرار می کنند و مفاهیم برای آنان قابل درک و لذت بخش می شود. در این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای، کارکرد تمثیل در تعدادی از داستان های کودکانه دهه هشتاد برای انتقال مفاهیم حکمت و اندرز مورد کنکاش قرار گرفته است و هر اثر از نقطه نظر نحوه پردازش داستان، تمثیلی بودن یا نبودن و اشتمال بر اندرزها و نکات حکمی، اخلاقی، معنوی یا اجتماعی بررسی شده است. نتیجه پژوهش بیانگر آن است که استفاده از انواع تمثیل و به ویژه گونه فابل، می تواند منجر به آفرینش اثری تعلیمی و مبتنی بر اندرز و حکمت باشد و کاربرد تمثیل، موجبات ایجاد فضایی لذت بخش و سرگرم کننده را در داستان فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: تمثیل، ادبیات کودک و نوجوان، دهه هشتاد، حکمت، اخلاق
|
  • Ahmad Nazari, Masood Sepahvandi *, Ghasem Sahraei Pages 9-32
    The presence of some neglected rhetorical techniques in the two commentaries of Rooz al-Janan and Rooh al-Janan by Abul Fattuh Razi and Kashf al-Asrar and Kite al-Abrar by Abul Fazl Meybidi indicates a new miraculous rhetoric of the Holy Quran. Knowledge that has an undeniable role in understanding and interpreting the verses of the Holy Quran and recognizing the beauty of the divine word. The present article is a research in which the authors have tried, after defining rhetoric and introducing the two interpretations of Rooz al-Jannan and Kashf al-Asrar, with the analytical-descriptive method, as well as through library studies and direct reference to these two Persian interpretations, the literary beauties that are seen by the rhetoricians to find and examine those that have been left out or have been less addressed. Since receiving the points and nuances of interpretation of the text of the Qur'an has always been prosperous among rhetorical commentators, knowing the rhetoric and rhetorical methods of the Qur'an not only reveals the rhetorical wonders of this holy book, but also its hidden meanings and hidden treasures. reveals After analyzing the samples, the authors conclude that in these two interpretations, special industries such as: Al-Kalam, Basat, Mu'aqed, etc. communities are used, which need to be explained and republished more.
    Keywords: rhetoric, interpretation, Ruz al-Janan, Abul Fattuh Razi, Kashf al Asrar
  • Sayyid Niamuddin Hosseini, Seyyed Mahmoud Seyed Sadeghi *, Shams Alhajieh Ardalani Pages 33-62

    Meftun has effectively used rhetorical tools, especially semantics, in his couplets, songs and lyrical romances. In this research, the role of semantics in the transmission of poetic ideas in the enchanted couplets has been investigated in order to identify that when he wants to implicitly turn to advice and teaching in his lyrical and romantic couplets, What kind of sentences did he use and how did he use them to convey the intended themes to the audience in the best way. By using the science of meanings and its appropriate tools such as interrogative, informative and imperative sentences in an effective way, Muftun has succeeded in conveying poetic concepts and themes to his audience, and at the same time, in this way, the presence of the audience in the context of the text. It has also shown more prominently. Examining these sentences and their secondary purposes is very necessary to understand his thoughts. By examining the type of sentences used in didactic verses and their secondary purposes and meanings, it is determined how to connect the lyrical language of Mofotun with his educational goals these poems. In this research, the authors have investigated this category of sentences and their secondary meanings in a descriptive-analytical way and library tools, and the salient points of three topics of the science of semantics, i.e. imperative and informational interrogative sentences and their role and influence in The effective transmission of the poet's themes in the lyrical and romantic song has been described and explained

    Keywords: couplets, poetic themes, fascinated by bloodshed, news, composition, semantics
  • Maryam Fayazi * Pages 63-88

    Poetry is the origin of the vast possibilities of language to produce meaning and image. The possibilities that, with their wideness, only in the productive grammatical constructions cause prominence and power of the language. Jurjani (d. 471 AH) proposed these possibilities in "Theory of verse" and "Meanies of Grammar" and Hafez used them in his lasting poems. Jurjani's creative reading and his transition from a superficial look to the text, as well as his creative understanding of the constructive functions of words in producing meaning and image, regardless of the morphological and syntactic features of words, turned his gaze even from the context of words to the power and ability of language. Hafez, by mastering the features of the Persian language and understanding the function of linguistic elements, at the same time by creating beautiful and amazing effects, strengthened the role of the language in conveying meaning.In this research, in addition to the citation-analytical method in benefiting and quoting the opinions and researches and analysing their relationship with the topics under discussion, the descriptive-analytical method has been used to present new studies and achievements. The results of this research show that examining the possibilities and power of linguistic elements is necessary to understand the aesthetic issues in Hafez's poetry. Undoubtedly, his familiarity with the rhetorical wonders of the Qur'an and his mastery of the Persian language and special language possibilities have led to the production of added meanings and lasting images in his poetry.

    Keywords: Theory of Construction, Hafez Poetry, language, Iimage, Meaning of Syntax
  • Zahra Khatami Kashani *, Shahrokh Hekmat Pages 89-116

    The school of imagery is one of the schools of modern art that is formed on the basis of imagination and indirect expression. In this school, the image does not have the aspect of decoration, but also forms the meaning and structure of the artistic works. T. E. Hulme was one of the first poets to express the basics of today's poetry and tried to alter poetry from yesterday's absolutism to today's particularism. Between Classicism and Romanticism, he chose classicism and tried to add a new element to it by adding intuition. On the other hand, the Iranian poet, Sohrab Sepehri has a clear tendency towards Romanticism in his poems; however, his acquaintance with the art of painting has made his poetry one of the most pictorial contemporary poems in Iran. The current article analyzes Sepehri's poetry from the point of view of the school of Imagism in a descriptive-analytical way. The criterion for the analysis is the 1915 Declaration. This statement is closer to the ideas and views of Hulme as the theorist of this school. The results revealed that although Sepehri's poetry is a pictorial poem at first glance, but in some components such as "explicit and clear expression as well as avoidance of ambiguity" is outside the framework of the school of imagism, which can be a sign of his intellectual and emotional independence. It is also a proof of the claim that the European art schools tend toward the poetry of the top Iranian poets,

    Keywords: Imagism, image, poetry, T. E. Hulme, Sohrab Sepehri
  • maryam dalili, hossengholi sayyadi, zheela serati, rajab tohidiyan Pages 117-140

    music has a long history importance of music in the cultural background of the society, the association of poets with musicians, their activity in the field of music, has created a link between music and Persian poetry. in this field influenced their poetry. In the present study, the poems of three musical poets: Ali Akbar Shida, Rahi Mo'ayyeri, Mohammad Hossein Shahriar have been analyzed from the perspective of paying attention to vocal music and its effect on their poetry with a stylistic approach. Ali Akbar Shida is a great ballad composer and all his poems are composed, Mo'ayyeri wrote several ballads and had direct contact with musicians. Shahriar himself was a musician and while socializing with musicians, he also played an instrument. The results of the research show: that poets' familiarity with vocal music and collaboration with musicians have influenced the music of poetry, the beautification and content of their poetry. The music of their poetry is in accordance with the rhythm and harmony of the music, as it is suitable for singing, and most of their poems are composed. . In the aesthetics and content, they used musical terms, there are many arrays of similes, allusions, puns, and Congeries. n the theme of the poem, in the lyrical content, they have used musical words, they have expressed the description of love, persecution and unfaithfulness of the beloved, personal and social sorrows, loneliness and solitude with musical terms.

    Keywords: music, aesthetics, Ali Akbar Shida, Rahi Mo'ayyeri, Shahriar
  • Rajab Tohidiyan * Pages 141-182
    Studying Persian literature and poetry from the beginning of its formation to the present time reveal that poets and writers have abundantly used Arabic and Persian proverbs and sayings in myriad ways and methods to add sweetness and eloquence to their writings. By studying the works of great poets such as Ferdowsi, Naser Khosrow, Onsorolmaali, Nasrullah Munshi, Saada din Verminy, Sanai, Anwari, Nezami, Khaghani, Attar Nish Aburi, Atta Mulk Jowini, Maulana, Sadie, Hafiz, and some others, it is disclosed that they have extensively used Arabic and Persian proverbs, verses, anecdotes and sayings to express high moral, mystical, social, political, and literary thoughts to the extent that such expressive way turns as a dominant characteristic of their style. Taghi Danesh, the eminent poet of late Qajar and early Pahlavi dynasties, was under the shining influence of anecdotes, Persian and Arabic proverbs and sayings and effortlessly attempt to reflect such beauty in his writings. The present study aims to investigate and analyze the ways and techniques of using Arabic and Persian proverbs, sayings and anecdotes in sonnets and fragments of Taghi Danesh. The present research achieves the result that use of Arabic and Persian proverbs, sayings, and anecdotes, following predecessors’ reflection, is evident in all his odes and sonnets and fragments and turns to his distinctive stylistic feature.
    Keywords: Taqi Danesh, Arabic, Persian Proverbs, Sayings, Odes, Lyric Poetry, Fragments
  • Elham Gholamkelisan, Mehrdad Chatraei *, Morteza Rashidi Pages 183-206
    One of the tools influencing the audience is using the power of words to convey secondary meanings, and this issue is well seen in the secondary meanings of interrogatives. Due to the necessity and necessity of the topic, the poet raises news, orders and prohibitions in the form of questions, because the effect of the sentences of news or orders and prohibitions in the form of interrogatives is much greater on the listener than in the form of news or orders and prohibitions. Is; The poet expresses his meaning in the form and construction of questions in order to make the reader or listener to think faster and better, or to prevent him or to arouse his emotions. Literary questions in sentences often have no answer and are used to achieve various rhetorical functions. In this research, the author is trying to investigate the rhetorical question in Kassab Kashani's poems with descriptive-analytical method and library tools and to answer the question that what are the most implied meanings of questioning used in Kassab Kashani's poetry? The results of the research indicate that most of the questions in Kassab Kashani's poetry include the implicit meaning of helplessness and expressing despair, and Kassab has used all the linguistic tricks and abilities in the structure of semantics in his poem and embellished his speech in a way. Is. The optimal use of the science of meanings has made his words lasting and influential and heartwarming.
    Keywords: Kassab Kashani, lyrical poetry, rhetorical question, Secondary Meanings, rhetoric
  • SAEED REZAEI, Mohammadreza Asad *, Fatemeh Gharemani Pages 207-224

    Music is very important in the mythology of different nations. This science, as one of the parts of theoretical wisdom, has an unbreakable connection with literary mysticism through similarity in intuitive and inner perceptions, metaphysical dimension, infallibility, etc. The conceptual expansion of music originated from here, which led to liberation from the monologue and one-dimensional atmosphere and to the music of the cosmic spirit, which gradually penetrated and gained strength in mysticism. The perception of music, which is a manifestation of mystic hearing and the resurrection of the worlds and spiritual states of the seeker, reveals and intuitively finds a celestial and cosmic music and directly engages emotions and feelings.Molavi has a very aesthetic view of receiving music, and because it is at a high level of heart import in esoteric receptions, and in other words, it is a symbol of all systems, customs and habits, the connection between his view and his thoughts with cosmic music is important. Show

    Keywords: intuition, music, Mythology, Molvi, Hearing
  • Abed Karimi, Asghar Rezaporian * Pages 225-248
    Music is one of the essentials of visual and auditory beauty. There are few words that can come to life and be far away from this important factor, that is, music. Almost all the ancient literature of Iran is tied to this art, and in the past, even though they did not have a formal and fundamental understanding of it, they used it in the most beautiful way and created masterpieces of poetry and prose. Therefore, one of the factors that created the beauty and charm of Maulana Mohammad Baqer Khurde Kashani's poems is the aesthetics, the music of his words and the melody of his language. The beauty of poetry music is one of the main components of poetic language and it implies the sequence, order and arrangement of poetic words to express the feelings, emotions and poetic themes as beautifully as possible. In this research, which aims to investigate the aesthetic aspects of Maulana Mohammad Baqer Khurda Kashani's poetry, an attempt is made to analyze the musical element in Baqer Khurda's poems in a descriptive-analytical way, so the music of Baqer Khurda's poems in two topics of external music and The side music has been checked. The result of this research shows that one of the factors that contributes significantly to the good reputation of Baqir Khord and his poems is his poetic music, which relies more on external, side and spiritual music.
    Keywords: Maulana Mohammad Baqer Kashani, manuscript, aesthetics, External music, side music
  • Somayeh Rasooli, Seyed Ahmad I Hosseini Kazerun *, Seyed mahmood Seyedsadegi, Seyed gafar Hamidi Pages 249-275

    Allegory has a special place in literature, especially in children's literature. But in the allegory, the characters of the story do not play a role in their place; Rather, each character represents a certain stratum in society or a certain individual. In allegorical stories, an instructive and instructive point is stated by using the language of an example, and in this way, the audience does not feel that they are being directly addressed and admonished from a higher or even equal position. and in addition, the concepts intended by the author are better understood by the audience. This method is very practical and effective, especially in the case of children's and adolescent literature. Children communicate better with allegorical stories, especially fables, and the concepts become understandable and enjoyable for them. In this research, using a descriptive-analytical method and using library tools, the function of allegory in a number of children's stories of the 80s has been explored to convey the concepts of wisdom and advice, and each work is considered to be allegorical or not from the point of view of how the story is processed. And the inclusion of legal, moral, spiritual or social instructions and points has been examined. The result of the research shows that the use of all kinds of allegory, especially the fable type, can lead to the creation of an educational work based on advice and wisdom, and the use of allegory creates an enjoyable and entertaining atmosphere in the story.

    Keywords: allegory, children's, adolescent literature, eighties, wisdom, Morality